LIBELLER OG ØYENSTIKKERE MED ELI SØRENSEN

Eli tar oss med på byfjellet i Bergen for fotografering av libeller og øyenstikkere

Via bildevisninger, foredrag på klubbkvelder og premierte bilder i fotokonkurranser har vi fått sett vår dyktige bekkalokker Eli Sørensen`s flott naturbilder tett på dyrelivet. Alt fra store pattedyr i kalde nord til små innsekter som libeller og øyenstikkere i fjellene rundt Bergen.

Utgangspunktet for fototurene var på toppen av Stolzekleiven videre opp mot demningene.

Stolzekleiven er en av Bergens mest populærer turstier med ca. 800 trappetrinn opp mot Sandviksfjellet

På hjemmesiden til ut.no kan du lese mer om Stoltzekleiven.

Råd fra Eli på slike turer er at man ikke har med seg for tung fotosekk, og husker å ta med seg litt mat og drikke.

Eli har mye naturkunnskaper i tillegg til fotografiske kunnskaper

Lidenskap for fotografering føre til egne fotoprosjekter, og mange eventyrlige fototurer inn i dyreverden og naturen.

Eli er en dyktig fuglefotograf, og en engasjert støttespiller for å verne fugler og deres leveområder.

Fuglefotografering skiller seg fra mange andre typer fotografering. Motiver fanges ofte i bevegelse, og i tillegg foregår fotograferingen helt på fuglenes premisser.

Eli nevner at det å være en god fotograf inneber at du må kjenne godt til motivet som skal fotograferes. Det handler like mye om å ha kunnskaper om hvordan dyrene oppfører seg, og samtidig øve, vise respekt og praktisere for å bli god.

På første klubbkvelden ved oppstart av høstsesongen 2023 ble det vist bilder fra sommeren. Her var vi så heldige å fikk se bilder Eli hadde tatt fra Svalbard av isbjørn og hvalross.

Historiene bak bildene blir fortalt, som da hun var på Svalbard. Møte med både store og små hvalrosser. Klumpete, nesten hårløse hvalross kropper tett i tett med sine strie barter og karakteristiske, lange hjørnetenner. Møte med isbjørnen som fikk pulsen til å stige litt for raskt når isbjørnen nærmet seg.

Med interesse, engasjement og stor respekt for naturen formidler og deler Eli fra egne erfaringer fra libeller og øyenstikker fotografering

Hvordan vi kan fotografere libeller og øyenstikkere

Libeller og øyenstikkere er store, dag aktive insekter med ofte fargemønstre i rødt, gult, grønt eller blått. Mange av artene er vakkert metallskinnende. De er utfordrende å fotografere, og vanskelig å fange skarpe, gode bilder på minnebrikken. Vi ser dem med sine langstrakte kropp, doble vingepar og store fasettøyne.

Eli er veldig god på dette, og i helgen tok hun med seg klubbmedlemmer på et av Bergen sine fjelltopper, Stolzekleiven og nærområdet.

Øyenstikkere er innsekter som lett kan kjennes på sin lange, smale kropp med doble vingepar som har rikt årenett.

Hos de store libellene, eller egentlige øyenstikkere (Anisoptera), sitter øynene tett sammen, og bakvingene er bredere enn forvingene.

Det vrimler av øyenstikkere i enkelte områder, og de sitter ikke stille. Eli lærer villig vekk av sine kunnskaper. "Fotostacking" ble testet ut, og viste seg å være svært så effektivt med skarphet på hele øyenstikkeren og diffus bakgrunn.

"Stacking" betyr stable med teknikk der man tar flere bilder av et motiv, og flytter fokus eller endrer avstand til motivet en anelse mellom hvert bilde. Deretter blir bildene satt sammen til ett bilde der dybdeskarpheten er mye større.

Svarthøstlibelle er Nordens minste libelle, men den vanligste av høstlibellene. Som bilde viser under er den en liten svart- og gulmøstret art. Den flyr langst de fleste vann om høsten.

Du kan lese mer om Svarthøstlibelle i kunnskapsbank for naturmangfold Artsdatabanken

Libelle og øyenstikker fotografering med fotograf Eli Sørensen.

Svarthøstlibelle

Fotograf: Eli Sørensen

Hvert år kåres "Årets bilde"

Årets bilde for 2018 er "Blue Fairytale" av Eli Sørensen

Årets bilde

Starrlibelle

Fotograf: Eli Sørensen