Årets kunstfoto

Hensikten med å lodde ut et ”kunstfotografi” er å motivere til deltagelse og aktivitet på klubbmøter og i fotokonkurranser. Gjennom sin deltakelse har medlemmene mulighet til å få lodd i dette unike lotteriet. Trekningen foregår på julefesten eller på årsmøtet. Innkjøp av ”kunstfoto” og gjennomføring av lotteriet blir bare gjennomført dersom klubbens økonomi tilsier det. Denne avgjørelsen blir tatt av styret, som også har ansvar for utvelgelsen av bildet. Bildet skal inneha gode kunstneriske kvaliteter, kanskje noe litt annerledes enn klubbens egne medlemmer produserer, og bildet som «loddes» ut på årets siste møte er også flott rammet inn. Forutsetningen er selvsagt den heldige fortsatt er aktiv som medlem, ellers blir det ny trekning. Sekretær holder «lodd-kontroll» fra møtene, og konkurransekomiteèn fra årets konkurranser.

ÅrVinner av bildetInformasjon om bildetBilde av vinner og bildet
2023Gunnar ByeÅrets Kunstfoto er fra Terje Bergesen og er fra prosjektet «Enslige trær med personlighet». Prosjektet er fotografert over en tidsperiode på 15 år. Til opptakene er analoge, og det benyttet Hasselblad og Agfa 120-film.
Negativene er så skannet og videre bearbeidet digitalt. Prosjekt ble i sin helhet utgitt i bokform i 2009.
En del av fotografiene ble utstilt i Galleri PAUSE i Bergen i november 2023.
Se mer her
2022Gunnar ByeÅrets Kunstfoto er fra Morten Løbergs Infinity-serie (∞ / uendelig / evighet). Han søker det
underliggende samspillet mellom det menneskeskapte og det naturlige landskapet. Samspillet og
kontrasten i hans prosjekt er slående. Bildets sammenstilling av 2 fotografier til et uttrykk, kan lede
tankene mot klima og miljø. Hva er vi i ferd med å gjøre med naturen og miljøet rundt oss? Det
internasjonale målet for global oppvarming var satt til maksimalt 1,5 grader. Men ser ut til å bli 2,8
grader for 2022

Morten Løberg har jobbet som kunstner og fotograf i en årrekke. Hans kjennetegn på arbeidene er et
minimalistisk uttrykk med elegant linjeføring. Flere av hans prosjekter kan sees på hans hjemmeside
www.mortenloberg.no.
2021Tone HaugeÅrets kunstfoto 2021 er levert av Rune Sævig. Han er pressefotograf i Bergens Tidende, og har vunnet en rekke priser opp gjennom årene. Men Rune jobber også en hel del med egne prosjekter. Årets kunstfoto er et av bildene fra serien «Under plast». Hvor han ønsker å skape nysgjerrighet hos betrakter, uten å egentlig fortelle hva som befinner seg inni «innpakningen». Hele serien er fotografert analogt med storformatkamera (4x5’’). Etter fremkalling, blir filmen scannet, og bearbeidet digitalt, før bildet er printet på bomullspapir. Og selvfølgelig signert, før innramming med kunstglass, for å redusere reflekser.
2020Gunnar ByeÅrets kunstfoto 2020 er levert av Ragne Sigmond. Bildets tittel er «Lengsel», og er nummerert 1/15. Bildet er i serien hvor hun tegner med lys under en lengre eksponering. Ragne har base i Danmark, hvor hun både underviser i foto, og jobber med en rekke egne fotobaserte prosjektet. Hun var også en av foredragsholderne i klubben i løpet av 2020. Gunnar Bye viser fram Årets Kunstfoto 2019 som han har vunne.
2019Eli SørensenRonny Østnes har jobbet mange år som fotograf – MEN, han er blant de få som har klart å drive frem egne prosjekter. Dette har ført til en rekke bokutgivelser og utstillinger. Prosjektet «Pappa» er egentlig en sorgbearbeiding og et minne etter hans far som døde så altfor tidlig. Årets Kunstfoto blir da et «et utsnitt» av prosjektet «Pappa». Det valgte bildet representerer på et vis en hel historie.
2018Tom Jarane«Amaryllis Gigante» av Irene Heggstad. Bildet er hentet fra hennes prosjekt «Byflora». Det er kollasjer av planter og pollen. Sammen fremstår de som fargerike og estetiske enkeltstående verk, med en unik detaljrikdom fra en verden det er få forunt å kunne studere. Irene har lenge hatt et ønske om å skape noe visuelt og personlig av det hun jobber med i den vitenskapelige verden. Gjerne vitenskap som kunst – eller kunst som vitenskap. Biologi er særs spennende og interessant. Det er til å forstå. Det er vakkert, og det trigger hennes estetisk sans, forteller hun. Irene er utdannet institusjonsfotograf ved UiB, med fagbrev i 1991 - og har siden 1993 arbeidet som Senior Forskningstekniker ved samme institusjon. Daglig produserer hun digitalt billedmateriell gjennom elektronmikroskop for, og med studenter og forskere innen ulike disipliner ved universitetet.
2017Elin JahnsenElin Høyland arbeider til daglig som pressefotograf for Dagens Næringsliv i Oslo. I tillegg arbeider Elin med egne fotoprosjekter. Prosjektene hennes har ført til en rekke utstillinger, samt 2 bokutgivelser, med internasjonal anerkjennelse. Årets Kunstfoto er en stemning hentet fra hennes prosjekt Brother | Sister. Boken ble utgitt i 2015, og ble svært godt mottatt, og viser fra hjemmene til Edvard, og hans avdøde søster Bergit. Edvard som fortsatt bor i sitt barndomshjem passer også på søsterens hus nå. Edvards levekår beskriver en gammel svunnen tid. Hans søster bygget på 1970-tallet eget hus like i nærheten. I Bergits hjem har også tiden stått stille, og blitt en tidskapsel for 70-tallets stiler og innredning.
2016Oddhild LienKarl Blossfeldt var fotograf og kunstprofessor og er verdenskjent for sine estetiske og dokumentariske fotografier av planter. Bildene ble trykket fra kobberplater (Photogravure), og utgitt i 1924 i boken «Urformen der Kunst». Hans fotografier/trykk er utstilt på de største museene i verden som bl.a. Metropolitan i New York. Årets kunstfoto 2016, er plate/trykk nummer 100 fra denne anerkjente utgivelsen.
2015Bente AlgrøyAndre Du Plessis. Og bildets tittel er “Anastasia III”. Han besøkte klubben høsten 2015 i forbindelse med inspirasjonsdagen. Viste fantasiske bilder og med inspirerende foredrag. Se mer av bildene på hans hjemmeside
2014 Tom JaraneFotograf Thomas Adriaan Morel. Han besøkte klubben høsten 2014. Viste fantasiske bilder og med inspirerende foredrag. Se mer av bildene på hans hjemmeside Bildet er en del av en serie "Birds of prey" som gjorde at Thomas ble årets fotograf i ND Awards i 2014.
2013Tom JaraneFotokunstner Christian Houge. Et bilde fra Evolution serien  (www.christianhouge.no) Har vært i klubben og vist bilder fra prosjektene sine. Christian er offisiell Leica-fotograf
2012Jan StandalBilde fra Herdla av fotograf Audun Nygaard.  Flere av hans fotografier er å finne på: pBase og 500px
2011Jan StandalBilde er tatt av fotograf Kaden Kratzer (San Francisco). Det eksklusive fotografiet er utført med en svært krevende våtplate teknikk, kalt collodion prosess introdusert i 1850 (en japansk tinnplate blir gjort fotografisk lysfølsomt, eksponeres mens emulsjonen fremdeles er våt, framkalles og fikseres med cyanid). Wikipedia
2010Tom JaraneÅrets kunstfoto for 2010 er levert av Per Einar Gunnarsen. Han fotograferer helst dyr og natur i tillegg til at han setter sammen bilder for å uttrykke seg i mer politiske retninger. Årets kunstfoto er Gunnarsens protest mot framtidig oljeboring i Lofoten.
2009Jarle WestervikFotograf Rune Guneriussen arbeider hovedsakelig med kunst foto og installasjoner. Han har deltatt på en rekke separat- og fellesutstillinger.  Rune er mest kjent for sette sammen store oppsett med bl.a. lamper, stoler og telefoner ute i naturen. Gå inn på hjemmesiden hans
2008Rodney HowlettBildet er tatt av klubbens medlem Rune Fjæreide
2007Marianne FageråsPin-hole bilde tatt av Bård Kjersem.
2006Rodney HowlettEr et grafisk trykk av Bergenskunstner Gro Petersen kalt "Snødronningen". Bildet er bygget opp rundt de første fotografier som noen gang er tatt av snøkrystaller. Bildene ble tatt på slutten av 1800-tallet av fotografen og vitenskapsmannen Wilson A. Bentley. Inspirasjonen har vært å overføre det vitenskapelige til en eventyrverden.
2005Kjell  RasmussenÅrets kunstfoto for 2005 er tatt av Fotograf Helge Skodvin.
2004Roald SynnevågÅrets kunstfoto for 2004 er tatt av Fotograf Bent Synnevåg. Spesialitet er mote og reklamefoto. Som et eget prosjekt fotograferer han en hel del med Polaroid som han på sikt skal sette sammen til en utstilling og bokutgivelse. Årets kunstfoto er hentet fra dette prosjektet. Bents hjemmeside
2003Tor-Henning Olsen" Elvestryk " Sort/hvitt bilde fra Setesdal av Asle Svarverud tatt med storformatkamera. Utstilt i bl.a. Fotografiens Hus, Oslo og Lillestrøm rådhus. LINK
2002Kjell Arne Dyrøy" Intimitet " Bilde av Fred Ivar Utsi Klemetsen og er fra hans langstrakte prosjekt "Nærhet". Serien består av en rekke selvportretter samt nærhet mellom mennesker. Bildene har vært utstilt på Nordkappmuseet , Galleri s.e i Bergen og er innkjøpt flere steder, bl.a. til Japan.
2001Tor Olav KristensenSort/hvitt bilde av Odleiv Apneseth. Han har fotografert mange personligheter og miljøer fra sitt hjemfylke Sogn og Fjordane så vel som fra resten av verden. Apneseth har vært blant de mest ansette og premierte pressefotografene i Norge de siste årene. Bildet er fra Apneseth's "hjemmebane"
2000Frode AlgrøyBilde av Kai Berg. Sort/Hvitt portrett i forbindelse med Berg's serie av kjente kulturpersonligheter fra de 9 europeiske byene som ble utnevnt til "årets kulturby 2000". Bergen var en av disse byene. Bildene ble i tillegg til utstilt i de respektive 9 byene også utgitt i bokform, med tittel " Europeens"
1999Kjell Arne DyrøyBilde av Johan Bruun. Det klassiske bildet som felte Hjallis. Bildet er signert av Hjallis og av Johan Bruun.Bilde av Johan Bruun. Det klassiske bildet som felte Hjallis. Bildet er signert av Hjallis og av Johan Bruun.
1998Tor Henning OlsenBilde av Per Nybø. Sort/Hvitt foto av abstrakt landskap. Bildet har vært antatt og deltatt på Vestlandsutstillingen ( årlig utstilling av antatte kunstverk fra vestlandskunstnere innen alle kunstuttrykk)
1997Ikke gjennomført
1996Roald SynnevågBilde fra et samarbeidsprosjekt kalt "fly-prosjektet" ledet av Regin Hjertholm. Foto av mennesker i hopp/svev. Har vært utstilt i Stavanger og Bergen Kunstforening samt et fotogalleri i Danmark i 180 x 180cm. Bildet her er med paspatur og ramme i i 40 x 50 cm
1995Kari MikalsenFototrykk i gult av fotograf Atle Kårstad, med sammensatt motiv fra Italia. (Bildet rammet inn med flammet lakkert bjerkelist og dobbel paspatur)
1994Roald SynnevågS/Hv barytt-kopi av fotograf Per Eide. Et svakt bruntonet aktbilde ute i naturen.
1993Sissel F.StrømmenBilde av Ole Buengen som selv har laget og påsmurt emulsjonen på akvarellpapiret før kopiering. De tre motivene er fra en reiseskildring i India. Hele hans fotoserie ble presentert på NRK