Fototur til Odda og Tyssedal – juni 2024

Hovedfokus: industrifoto, arkitekturfoto, foto av elver og fossefall og landskapsfoto

26 deltagere var påmeldt til fototur til Odda og Tyssedal - juni 2024. De fleste av oss fikk nok et helt annet syn på samfunnet der enn vi hadde fra før! Tyssedal hotell (der mange av oss bodde) var vår faste samlingsplass, og hotellet leverte så det monnet under hele oppholdet.

Arrangør: Turkomiteen i Bekkalokket

Vårt flotte program for helgen

Fredag kveld

Middag og sosial samling ble en god start på helgen.
Pizza var forhåndsbestilt; 9 stk à 40 cm. Men de som kom på bordet var bare 30 cm, - turkomiteen fikk angst og fryktet underernærte Bekkalokkere! Men pizzaene fortsatte å komme -og komme -og komme, langt over 9 stk.  Ikke visste vi at Tyssedal hotell regner pizzaforsyninger i areal, ikke diameter. Pizzaarealet var mer enn stort nok, alle Bekkalokkere ble mette og pizzaene smakte fortreffelig!
Helge Søgnebotten fra Ullensvang fotoklubb var neste fredagshøydepunkt. Uten hans innspill og lokale påvirkningskraft hadde vi visst mye mindre om hotellet, Odda og Tyssedal og fått adskillig mindre tid til lørdagens fotografering på smelteverket. Han var også vår gode støtte ved planlegging av turen.
Lykkelige og mette avsluttet vi kvelden. Enkelte tok bilde av hotellets dyreste maleri, verdt 2,5 mill. kr, som hadde vært stjålet og kommet til rette igjen to ganger allerede.  

Lørdag

Startet på Smelteverket i Odda med fagforeningsmannen Terje Kolbotn som guide. En fantastisk guide, som kunne underholdt oss hele helgen med sin kunnskap om smelteverket med oppstart, utvikling og drift (1908-2002) og konkursen i 2003. Ikke minst fikk vi høre om fagforeningens kraft i dette samfunnet. Men, som han sa, Helge hadde gitt streng beskjed om at denne gjengen også skulle fotografere, noen han litt motvillig gikk med på etter litt ekstra påtrykk fra Helge. Både Cyanamiden og Lindehuset ble behørlig fotografert.

https://snl.no/Odda_Smelteverk
https://no.wikipedia.org/wiki/Odda_Smelteverk
Neste stopp var Kraftmuseet i Tyssedal, også der med god guiding, fagforeningshistorikk og faglig opplæring i stasjonen. Og kontrollrommet der, - verdt et eget besøk!

https://snl.no/Kraftmuseet_-_Tysso_I_kraftverk
https://no.wikipedia.org/wiki/Kraftmuseet

Kvelden ble avsluttet med middag på hotellet, denne gangen i porsjoner ikke i areal 🙂 Men like godt.

Søndag

Planen var å kjøre oppover Buerdalen til Buer kafe ved Buarbreen, (- noe logikk vi ikke helt skjønte der) for å evt spasere oppover mot breen. Men turkomiteen hadde glemt å bestille fint vær. Denne dagen reiste derfor mange på fossetur, til Låtefossen og sikkert mange andre spektakulære fosser. Vannføringen var stor, så fossene viste seg fra sin beste side.
Alt i alt en kjekk helgetur der vi lærte mye, fikk god tid til fotografere og ikke minst sosialisere,- sistnevnte ansees som spesielt viktig for oss i Bekkalokket fotoklubb!

Og neste fototur går til Gdansk,- det er bare å melde seg på 🙂

Turer vi har vært på