2000-2009

Vår historie

2000 til 2009:

I 2000 ble det gjort et omfattende arbeid med å lage retningslinjer for de ulike utvalg, og en ny tenkning i forhold til kvalitetssikring av klubbens aktiviteter. Roald Synnevåg fikk ”Stå på prisen” for sitt arbeid med dette, og for sitt arbeid med å samle klubbens historie, og arbeidet i klubbens konkurranseutvalg gjennom flere år. Dette året ble det opprettet en Internettkomité som skulle lage og drifte klubbens internettsider. Et omfattende arbeid ble startet med www.bekkalokket.com, og Frode Algerøy fikk ”Stå på prisen” i 2000 for sitt engasjement i dette arbeidet. Klubben arrangerte en helgetur til Rongevær i Austrheim kommune i Nordhordland. Hyggelig samvær og nydelig vær gav oss en uforglemmelig helg i skjærgården. Medbrakt var mørkeromsutstyr og studioblitsutstyr som ble flittig benyttet.

Klubben arrangerte Fotomaraton i Bergen 9.-10. september 2000 med premiering påfølgende helg. Som hovedarrangør stod Bekkalokket Fotoklubb og FotoKnudsen i samarbeid med Fotorådet. Klubbens medlemmer gjorde en flott innsats under arrangementet og vi markerte oss godt i bybildet og i Bergens Tidende. Vi gjennomførte et bra arrangement som skaffet oss penger i klubbkassen

Klubben arrangerte helgetur til Rongevær, nord for Bergen i Austrheim kommune i mai måned. Vi var 18 medlemmer og 3 barn med på turen. Vi hadde med oss mørkeromsutstyr med 3 forstørrere og studioblitsanlegg, og tiden gikk stort sett med i mørkerommet og til å ta portrettbilder. Været var dårlig hele tiden men vi klarte allikevel å få fyr på grillen og festene om kveldene var som vanlig med høy stemning. Omtale om klubben og turen ble trykket i avisen Nordhordland.


På klubbens 25 års jubileumsfest i 2002, ble Tor Henning Olsen og Roald Synnevåg utnevnt til Æresmedlemmer.

Jubileumsfesten ble avholdt på Gyldenpris i Damsgårdstuen. Leder i Bergen Kameraklubb, Atle Garmann, overrakte en billedbok i gave. I april 2002 hadde klubben jubileumsutstilling i 5.etg. i kjøpesenteret Galleriet. Utstillingen fikk bred mediedekning med både NRK lokalradio, NRK Vestlandsrevyen (TV) og Bergens Tidende. Det var nesten 100 utstilte bilder fra 27 forskjellige autorer. Terje Bergesen var primus motor for denne utstillingen, og fikk ”Stå på prisen” dette året for sitt arbeid med utstillingen. Bildesamlingen ved Universitetet i Bergen var også representert, med en presentasjon av «Knudsensamlingen». Det var satt sammen et stort mosaikkbilde med 280 småbilder, hvor alle bildene var av brostein. Denne kunstformen kalles for «process art». Denne store kollasjen ble for øvrig i 2005 overrakt Kirkens Bymisjon som en gave, og henger i en barnehage som de driver. Roald Synnevåg fikk æren av å avdekke bildet til stor festivitas med champagnebrus og kjeks.

Vår vennskapsklubb Photo Club Bergerac fra Frankrike var også representert på jubileumsutstillingen.

I 2002 ble vi kontaktet av Natteravnene i Bergen, som ønsket bilder til sin kalender. Vi opprettet en kalenderkomité som skulle stå for utvelgelsen og kontakten med Natteravnene. Dette har blitt en av klubbens hovedinntekter, og gjort sitt til at vi har kunnet investere i nytt utstyr.
Etter sommerferien i 2002 fikk vi nytt lokale igjen, denne gangen kom vi tilbake til gamle tomter på Klosteret i Nordnes Bydelshus.

7 medlemmer med familier var med på klubbtur til Frankrike sommeren 2003. Første del av turen gikk via Paris til Bergerac i Dordogne distriktet, 10 mil øst for Boardaux i syd Frankrike. Byen ligger i et vindestrikt, og vi benyttet selvfølgelig anledningen til å besøke noen vinslott, både for å fotografere og for å smake på vinen. Steder som St.Emilion og Chateau de Monbazillac er kjente merker for vinelskere. Den maleriske byen Sarlat og middelalderbyen Beynac var også noen av målene for våre utflukter, i tillegg til byen vi bodde i, Bergerac som har en fin beliggenhet ved elven Dordogne.

Bekkalokket Fotoklubb har en vennskapsklubb i Bergerac, «Photoclub de Bergerac». Klubben har et stort internasjonalt nettverk av fotoklubber, og annethvert år arrangerer de en stor fotoutstilling. Det er tredje gang Bekkalokket deltar i denne store utstillingen. I år var tema «Peace or the opposite», og Rune Fjæreide var den av alle utstillerne som med sitt bilde «Freedom» ble plukket ut som det beste bilde. Ved en høytidelig mottakelse i utstillingslokalet, ble det overrakt en flott plakett fra den nasjonale organisasjonen. I tillegg fikk Bekkalokket overrakt et sølvfat av byens kultursjef fra byen Bergerac, som en hilsen for samarbeidet mellom byene. Photoclub de Bergerac har også deltatt i utstillinger Bekkalokket Fotoklubb har arrangert i Bergen og medlemmer fra Bergerac har besøkt Bergen tidligere og vis a versa. Et av medlemmene arrangerte grillparty på fransk vis i hagen der det ble servert bla froskelår og gåseleverpostei med ditto tilbehør.

Andre del av turen gikk til Paris. Kjente steder som Eiffeltårnet, Triumfbuen, Montmartre, Grand Arc, Louvre, Le France, Sacre-Cæur, Notre Dame var noen av stedene som ble foreviget på et stort antall filmruter. Vi benyttet også anledningen når vi var i Frankrike til å besøke Disneyworld Paris, noe som ble en opplevelse for både store og små. Det er laget en vindusutstilling hos Japan Photo med bilder fra denne Frankriketuren. Turen var en stor suksess og sporer til gjentagelse.

I 2003 kjøpte klubben en filmskanner Minolta Dimage scan dual III som er flittig brukt av medlemmene. Klubben gikk inn i en ny tidsalder da behovet for å vise digitale bilder på lerret kom for fult. Det ble høsten 2003 kjøpt inn en projektor med relativ god oppløsning. Dette medfører at det ble vist bilder som er bearbeidet på en PC, noe som gir bland annet støvfrie bilder, og som gir en kunstnerisk frihet i form av billedmanipulering. Noen hevdet at dette var juks, men det har siden fotografiets opprinnelse vært gjort manipulering med fotografi i mørkerom og ved kolorering bland annet. Det ble vedtatt på årsmøtet i januar 2004 at digitale bilder skal kunne delta i konkurransene i dias klassen, og at de skal vises på skjerm på lik linje med dias. Kalibrator for skjerm ble også kjøpt inn for utleie til medlemmene. ”Stå på prisen” ble tildelt Unni Brekke og Einar Thorsen for å lage nye internettsider. De la ned et omfattende arbeid i utforming og brukervennlighet. Vi fikk nå et billedgalleri hvor medlemmene kan vise sine bilder. Einar fikk for øvrig gratis medlemskap i flere år som en kompensasjon for å vedlikeholde nettsidene.

Klubbens blitsanlegg skiftet ut dette året, men nå litt mer proft med to blitslamper. Det ble også investert i bærbar PC til bruk på klubbkveldene. Mange av klubbens medlemmer deltok på tre kurs i digital billedbehandling.

Det gamle overtoningsanlegget for dias ble solgt. Det markerte en ny tid, få medlemmer viste lysbilder på klubbkveldene.

Klubben hadde stor utstilling i Galleriet i Bergen sentrum fra 8 juli til 7 august med 103 bilder på vegg og 118 bilder som ble vist med projektor. Projektorbildene var av Terje Bergesen med tema ”roser” og Rolf Rose Jensen med tema ”fisker”. Utstillingen hadde Bergen som utgangspunkt og her fantes både arkitektur, flora og fauna, samt store og små bergensere i glad utfoldelse. Flere av kollasjene som klubben har jobbet med var også utstilt. Bergen Tidende hadde samtidig en fotokonkurranse med visning av dagens vinnerbilde i samme lokalet.

Jan Standal fikk ”Stå på prisen” dette året for hans arbeid med å gjøre historisk materiell tilgjengelig på nettsidene og for effektiv og rask oppdatering, og for sitt utrettelige arbeid med å fremme klubbens interesser.

Klubben ønsket i 2005 å få laget sine egne medaljer til bruk i klubbens konkurranser, og plaketter til oppsamlede poeng i klubbkonkurransene gjennom flere år.

50 poeng 100 poeng 250 poeng 500 poeng 1000 poeng
Bronse Sølv Gull Bronse
m/eikeløv
Sølv
m/eikeløv

Roald Synnevåg fikk sølvplakett m/laurbær 1000 poeng, Tor Henning Olsen, Kari Mikalsen og Rune Fjæreide fikk bronseplakett m/laurbær 500 poeng. Sølvplakett 100 poeng ble tildelt Jonny Jacobsen, Jan Standal, Rolf Rose Jensen, Magne Haveraaen og Unni Brekke. Bronseplakett 50 poeng ble tildelt Tine Irlin Christensen og Terje Bergesen.

2005 er det året hvor vi startet med å ha møter hver torsdag. To ordinære klubbmøter og to ”mellommøter” i måneden bærer preg av veldig stor aktivitet, og aldri før har vi hatt så mange medlemmer, det var 69 medlemmer ved utgangen av året. Mellommøtene ble brukt som arbeids- opplæringsmøter med fokus på digital billedbehandling.

Våren dette året hadde vi et helgekurs med fotografen Torbjørn Tandberg fra Drammen. Han viste mange av sine egne bilder, og delte raust ut sine fotokunnskaper med oss.

Klubben kjøpte ny projektor dette året, den gamle ble solgt til BKK. Nå har de aller fleste av medlemmene digitalt fotoutstyr, og diasfremviseren er så godt som ikke i bruk. Omstillingen fra analogt utstyr med sort/hvitt og dias, til digitalt utstyr har gått veldig fort. Klubbens medlemmer hadde til sammen 11 bilder i NSFF sin Årbok 2005. Bjarne Øymyr sitt bilde prydet forsiden, dette bildet fik også gullmedalje i Landskonkurransen det året.

Kari Mikalsen og Tor Henning Olsen fikk utdelt æresbevisningen HonENSFF. Man må ha ANSFF, ENSFF og EsNSFF for å få denne utmerkelsen.

 – 2006 –

Internettsidene til klubben, www.bekkalokket.com, er besøkt nesten kontinuerlig; første besøk i 2006 var 1. januar kl. 00.14. og siste besøk 31. desember kl. 23.59. Det har blitt sendt 15 milliarder tegn ut fra vår nettside i 2006. Vi har hatt 1,5 millioner treff på sidene våre og 10.500 forskjellige personer (unike brukere) har vært innom. De fleste treffene kommer fra Norge deretter fra USA med en halv million treff. Nederst ligger Burkinafaso (!) med ett treff. Totalt har vi hatt besøk fra 73 forskjellige land. Forumet er det mest populære stedet, deretter kommer galleriet.

2006 var det første året klubben ble beste klubb i NSFF Landskonkurranser. Det ble en omlegging av konkurranseåret i NSFF, fordi det skal bli mer festivitas og verdsetting av det å bli Årets fotograf og årets klubb. Kåringen skal skje på Landsmøtet, slik at omleggingen gjorde at 3 konkurranser ble gjeldende. Begge konkurransene i 2005 samt vårkonkurransen i 2006. Bekkalokket ledet alle rundene, og vi var en klar vinner. Vi vant en flott sølvpokal og et kamera til en verdi av 15.000,- Emil W. Breistein ble Årets ungdomsfotograf i NSFF.

Klubben hadde en fellestur til Praha som i hovedsak ble arrangert av Anita Holmedal. Hun fikk ”Stå på prisen” for dette, samt at hun har gjort en glimrende jobb i ” Komiteen for kos, trivsel og velvære”

Tommy Rong fikk også ”Stå på prisen” for sitt engasjement og arbeid i Komiteen for kos, trivsel og velvære og sitt arbeid som kjellermester. Tom Jarane har i 2006 vært en drivkraft på mellomtorsdagene, og bidratt med entusiasme og iver. Han fikk ”Stå på prisen” for dette, samt at han har gjort en flott jobb i konkurranseutvalget.

FIAP arrangerte i 2006, 1. FIAP Clubs World Cup for fotoklubber, Bekkalokket FK ble best i Norden på en 36.plass. Klubbens Sølvplakett 100 poeng ble tildelt Roy Birger Nilsen og Tine-Irlin Dahl Andersen og Bronseplakett 50 poeng ble tildelt Roy Birger Nilsen og Jarle Westervik. Japan Photo skiftet butikklokale høsten 2006, og vi fikk videreføre vår avtale om å bruke et av deres vinduer til utstilling. Klubbens medlemmer hadde til sammen 11 bilder i NSFF sin Årbok 2006

 – 2007 –

Jubileumsfesten i 2007 i anledning klubbens 30. år, ble avholdt på Hotell Augustin med 60 gjester, 24.mars. Kvelden startet med flott med ”Nystemten” (som er blitt en tradisjon i klubben) Både nye og gamle medlemmer var til stede. Gratulasjoner ble framført fra NSFF ved Leder Roald Synnevåg og fra Bergen Kameraklubb ved Trygve Rønnestad. Taler med historisk sus ble framført av veteranene i klubben og vi avsluttet festen i Klosterkjelleren (vårt gamle lokale) utpå morgenkvisten.

På jubileumsfesten ble det for første gang utdelt administrative hederstegn. Diplom med jakkemerker i henholdsvis gull, sølv og bronse. I tillegg er det laget et eget jakkemerke for Æresmedlemmene.

De som fikk tildelt diplom og gullmerke: Roald Synnevåg, Jan Standal, Tor Henning Olsen, Terje Bergesen, Kari Mikalsen. Diplom og sølvmerke: Knut Dalen, Rune Fjæreide, Rolf Morten Olsen, Terje Øen, Paul Lossius. Diplom og bronsemerke: Unni Brekke, Lars Kaltenborn, Rolf Rose Jensen, Jonny Jacobsen.

Jan Standal ble på jubileumsfesten utnevnt til ”Æresmedlem i Bekkalokket fotoklubb”

Halvor Larsen og Unni Brekke ble tildelt ”Stå på prisen” Begge for sitt arbeid med utstillingen på Akvariet, Unni for å videreutvikle utstilling i Japan Photo, Halvor for sitt arbeid med internettsidene. Jan Standal fikk tildelt gullplakett 100 poeng, Torbjørn Helgesen, Unni Brekke, Anni Bjørklund og Emil W. Breistein fikk tildelt bronseplakett 50 poeng. I 2007 startet klubben med en utstrakt kursvirksomhet med økonomisk støtte av Folkekulturforbundet. Det ble gjennomført 17 kurskvelder i tillegg til 2 lørdager og 1 helgetur. På grunn av kurset økte medlemstallet til 83, som er det høyeste vi har hatt.

Fire ganger ble det i 2007 arrangert ”Lørdagskafé” med besøk på kafé og diverse utstillinger

Bekkalokket Fotoklubb deltok i 2. FIAP Clubs World Cup. Vi ble igjen Nordens beste klubb på 24. plass med 306 poeng. I verdens største fotokonkurranse, Trierenberg Super Circuit deltok 11 autorer fra Bekkalokket Fk og i gjennom 4 juryer ”sanket” vi inn 1 gull til Olav Døskeland, 2. premie til Johan Odvar Odfjell og totalt utrolige 114 antatte arbeider. I tillegg fikk Bekkalokket en gullmedalje for best mixed club.

I Al Thani Award for Photography deltok 14 autorer fra Bekkalokket og bildene gikk gjennom 1 jury, med det ikke mindre utrolige resultatet, klarte disse å få 73 antatt bilder.

Roald Synnevåg og Tor Henning Olsen ble utnevnt til Æresmedlemmer i Norsk Selskap For Fotografi på Landsmøtet i Mandal i 2007.

 – 2008 –

Styret 2008/2009

Annie Bjørklund- Jan Standal – Tom Jarane- Halvor Larsen- Henning Rasmussen

På julefesten i 2008 fikk Anny Bjørklund, Anita Holmedal og Halvor Larsen tildelt administrative hederstegn i bronse og Tom Jarane fikk i sølv. Bronseplakett 50 poeng ble tildelt Arne Vetaas, Olav Døskeland og Geir Brekke. Torbjørn Helgesen ble tildelt sølvplakett 100 poeng. Geir Brekke ble Årets Fotograf i Bekkalokket Fk og Einar Osland hadde Årets bilde. For andre år på rad har Bekkalokket FK høstet gull i verdens største fotokonkurranse, Trierenberg Super Circuit. Gullmedalje til klubben for best mixed club, og individuelt gull til Roald Synnevåg, Marianne Sleire og Jan Standal. 14 autorer fra klubben fikk til sammen 195 antatte. Klubben deltok i 3. FIAP Clubs World Cup. Vi kom denne gang på en mer beskjeden 81. plass.

I NSFF Landskonkurranse ble klubben for andre gang i historien Årets klubb. Roald Synnevåg ble nr.2 i Årets Fotograf og Emil Breistein ble Årets ungdomsfotograf.

Kjell Rasmussen og Honoria Bjerke Hamre fikk ”Stå på prisen” for sitt arbeid som Kjellermester” og Geir Brekke fikk ”Stå på prisen” for aktivitet og positivitet på klubbkveldene, og for velvillig å dele sin kompetanse med andre medlemmer.

Styret 2008/2009

Jan Standal-Tom Jarane- Kari Bernadini- Jannice Bårtveit- Marianne Fagerås- Halvor Larsen

 – 2009 –

“Stå på prisen” i 2009 ble tildelt Kari Bernardini for sitt engasjement i utstillingskkomiteen og administrering av 3 utstillinger, hennes drivkraft i styret og hennes evne til omformulere et nei til et ja. Marianne Fagerås ble tildelt “Stå på prisen” for sitt verv i komite for kos, trivsel og velvære. Marianne har gjennom hele 2009 gjennomført gode og veldig godt planlagte arrangement.

Året fotograf i Bekkalokket ble Olav Døskeland, som også ble Årets fotograf i NSFF. NSFF opplevde for første gang i siden Landskonkurransen startet i 1930, at det ble delt Årets Fotograf. Olav måtte dele æren med Tale Garmann fra Bergen KK. Bekkalokket ble nr.2 i NSFF Årets klubb. Bekkalokket ble nr.2 i NSFF Landskonkurranser 2008/2009. Internasjonal bronseplakett til Tom Jarane og Unni Brekke. Internasjonal gullplakett til Jan Standal. EsNSFF til Terje Bergesen.

Jan Standal ble utnevnt til HonENSFF- Honorær Eksellensei 2009. En ærestittel som gis for både administrativt arbeid og fotografisk aktivitet nasjonalt og internasjonalt.

Kari Bernardini ble tildelt klubbens bronseplakett og Olav Døskeland sølvplakett.  Torbjørn Helgesen ble tildelt administrative hederstegn i sølv.

Klubben kom på 80.plass i 4.FIAP World Cup. Klubben fikk for første gang trofe- “overall top clubs” i Trierenberg, som 1 av de 10 beste klubbene. 24 av klubbens medlemmer høstet tilsammen 236 antatte i samme konkurranse. 25 av klubbens medlemmer høstet 72 antatte i Al Thani.

Revidert 19.02.2017 av Roald Synnevåg

1977-1979

1980-1989

1990-1999

2000-2009

2010-d.d